Menu

Wege w małym mieście

O tym jak alergie pokarmowe potrafią urozmaicić życie.

Od czego zacząć?

moniczkers

Zacznę od wieczoru kiedy chodziłam po ścianach przez chcicę na chipsy.

Przez alergię na przyprawy i paprykę nie mogę nawet powąchać tych sklepowych, natomiast na popcorn nie mogłam już patrzeć...

 chips1

 

Chipsy kukurydziane:

1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty soli
700 ml wody
6 łyżek mąki kukurydzianej

Skrobie ziemniaczaną z dodatkiem soli i oliwy utrzeć trzepaczką, dolać trochę wody i mieszać energicznie aż składniki się połączą.
Dolać resztę wody i dopiero wtedy mieszając dosypywać mąkę kukurydzianą.
Patelnie teflonową skropić oliwą i smażyć ciasto jak naleśniki na średnim ogniu.
Ciasto musi się wysuszyć więc trzeba się uzbroić w cierpliwość
chipsy pokruszyć jak ostygną i podawać posolone lub przyprawione ziołami/curry/pieprzem/papryką czy co tam komu smakuje najbardziej.

© Wege w małym mieście
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci